İş Güvenliği Uzmanı Nedir?
İş güvenliği uzmanı nedir: 6331 Sayılı kanununda ‘’Usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanı’’ olarak açıklanmıştır.
İş Güvenliği Uzmanı Nedir, Ne İş Yapar?
- Firmalara iş güvenliği alanında danışmanlık yapar.
- Firmalarda çalışan personellere iş güvenliği eğitimi verir.
- İş verenle beraber firmalara iş güvenliğine dair yıllık eğitim planı ve yıllık çalışma planı hazırlar.
- Firmanın çalışma sahasını denetleyerek risk analiz raporu hazırlar.
- Firmanın acil durum eylem planını hazırlar.
İş Güvenliği Uzmanı Nerelerde Çalışır?
İş güvenliği uzmanları firmalarda tam zamanlı uzman olarak çalışabileceği gibi kısmi zamanlı da çalışabilir. Ortak sağlık güvenlik birimlerinde(OSGB) uzman olarak çalışabilir. Bazı devlet kurumları da iş güvenliği uzmanı ilanına çıkmaktadır.
İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
İş güvenliği uzmanı olmak için iş sağlığı ve güvenliği ön lisans ve lisans programlarını okuyarak ya da teknik ön lisans ve lisans bölümlerinden mezun olup iş sağlığı ve güvenliği eğitimi veren kurs ve kurumlardan eğitim alarak iş güvenliği uzmanlığı sınavına hak kazanabilirsiniz. Sınav da başarılı olduktan sonra iş güvenliği uzmanı belgesini almaya hak kazanarak iş güvenliği uzmanı olabilirsiniz.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir Nasıl Olunur?
C sınıfı iş güvenliği uzmanı az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine iş güvenliği danışmanlığı yapmaktadır. C sınıfı uzmanı olmak için ilgili bölümlerden mezun olduktan sonra iş sağlığı ve güvenliği eğitimi veren kurs ve kurumlardan eğitim alıp tamamlayarak C sınıfı iş güvenliği uzmanı sınavına hak kazanırlar. ÖSYM tarafından yapılan sınavı başarıyla geçtikten sonra C sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilirsiniz.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir, Nasıl Olunur?
B sınıfı iş güvenliği uzmanı az tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerine iş güvenliği danışmanlığı yapmaktadır. B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için C sınıfı iş güvenliği uzmanları 3 yıl çalıştıktan sonra B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı kursunu tamamlayarak B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına hak kazanmaktadır. Aynı zamanda C sınıfı iş güvenliği uzmanları ya da teknik lisans bölümlerinden mezun olan kişiler iş sağlığı ve güvenliği tezsiz yüksek lisans programını ya da İş sağlığı ve güvenliği tezli yüksek lisans programını okuyarak B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına hak kazanmaktadır. ÖSYM tarafından yapılan B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavını başarıyla geçtikten sonra B sınıfı iş güvenliği uzmanı olup çalışmaya başlayabilirsiniz.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir, Nasıl Olunur?
A sınıfı iş güvenliği uzmanları az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine iş güvenliği danışmanlığı yapmaktadır. B sınıfı iş güvenliği uzmanları en az 4 yıl çalıştıktan sonra A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi alıp ÖSYM tarafından yapılan A sınıfı iş güvenliği sınavına hak kazanmaktadırlar. Sınavı başarıyla tamamlayan uzmanlar A sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışma hayatına devam edebilirler.